TikTok annoncering

TikTok

TikTok er en scene for artister, et felt for atleter, et lærred for kunstnere og en sandkasse til de største og mest dristige ideer. Sådan siger TikTok selv, der med sine mere end én milliard aktive, månedlige brugere verden over, er den førende destination for korte videoformater, hvis formål er at inspirere til kreativitet, underholde og bringe glæde hos modtageren.  På mange måder minder mediet og hele konceptet lidt om Instagram – specielt efter Instagrams lancering af Instagram Reels tilbage i august 2020.

TikTok er den eneste app, hvor hovedårsagen til at brugeren besøger mediet er “at løfte humøret” – TikTok.

indholdsfortegnelse

TikTok som socialt medie

Indholdet på TikTok er baseret på adfærd – og ikke forbindelser – som på andre sociale medier. Algoritmen genererer konstant visninger af nyt, inspirerende indhold, både organisk og betalt, baseret på brugerens adfærdsmønstre direkte i appen. Denne tendens gør, at brugerrejsen på TikTok bliver mere relevant, personlig og privat – og uanset om man som bruger på forhånd ingen følgere har, kan man med det rette, engagerende indhold opnå tusindvis af visninger og viralitet!

Generation T

TikTok, som førhen var kendt som de unges legeplads, har taget en drejning i forhold til sin primære målgruppe. Det er ikke længere kun Gen Z, som benytter sig af TikTok. Faktisk er 67% af dem, som besøger appen i søgen for underholdning og inspiration, over 25 år gamle. Denne generation kaldes af TikTok for: Generation T(ikTok).

Gen T illustrerer en tendens, hvor 74% af de 18-24 årige, 72% af de 25-34 årige, og 65% af de 35-44 årige siger, at de er blevet inspirerede til at foretage et køb efter at have set et produkt på platformen. Det betyder, at målgruppen på TikTok er engagerede, købeklare og afventende i forhold til at høre jeres historie. Alt, I skal gøre, er at fortælle den via inspirerende, autentisk og underholdende indhold!

Generelt om TikTok annoncering

TikTok annoncering er stadig forholdsvis nyt på det danske marked. Derfor er det i skrivende stund ikke muligt at oprette en annoncekonto i TikToks Business Center uden at være TikTok Partner – eller uden at være tilknyttet et digitalt bureau, som har titlen som TikTok Agency Partner.

TikTok Business Center

Grundlæggende er maskinrummet bag annoncering på TikTok, TikTok Business Center, meget lig det, der kendes fra annoncering på Meta og Instagram; Meta Business Manager. Et værktøj, som indeholder TikTok Ads Manager, hvor kampagner, annoncer og målgrupper oprettes, monitoreres og efterfølgende effektmåles – alt sammen på ét og samme sted.

Segmenteringsmuligheder

Der er flere forskellige segmenteringsmuligheder på TikTok. En af segmenteringsmulighederne defineres på baggrund af brugerens adfærd direkte i appen, hvilket betyder, at hvis du, som bruger, eksempelvis ser mange gør-det-selv videoer – så vil algoritmen betegne dette som en interesse, der efterfølgende kan segmenteres mod i annonceringen.

Et andet segmenteringskriterie kan defineres på baggrund af den gennemsnitlige afspilningstid per video. Her kan der segmenteres efter videolængde, samt hvor stor en procentdel af videoen der bliver set færdig.  Hvis du, som TikTok bruger, interagerer med creators, kan det også bruges som et efterfølgende segmenteringskriterie. Datagrundlaget baseres på, hvorvidt man følger bestemte creators og interagerer med deres indhold.

For at sammenligne det med annoncering på Meta, kender vi det interessebaserede segmenteringskriterie, hvor Meta udbyder et bredt defineret udvalg af interesser, og hvor der med detaljeret målretning kan segmenteres efter oplysninger som demografi, interesser og adfærd. På TikTok er funktionen endnu ikke så udviklet, den fremstår derfor mere kategoribaseret, efter kategorier som: DIY, Home & Garden, Family og Food med mere.

Udover adfærds- og interessebaseret segmentering, er det muligt at anvende databaseret segmentering. TikTok har, igen meget lig, hvad vi kender fra Meta, en TikTok pixel, der gør det muligt at segmentere efter besøgende, der har besøgt bestemte sider på et website og derved spore hændelser uden for TikTok appen, som efterfølgende kan lede til nye målgrupper, eksempelvis lookalke audiences, baseret på den indsamlede pixeldata.

TikTok har udvalgte partnerintegrationer, som kan bruges til at installere TikTok Pixlen. De to integrationer, som er tilgængelige globalt, er Google Tag Manager og Shopify. Vi har selv brugt Google Tag Manager til at opsætte TikTok Pixel på vores eget website. Der findes dog også fire andre partnere, BigCommerce, ecwid, PrestaShop & Square, dog er disse i skrivende stund kun tilgængelige i bestemte lande.

Full funnel set-up på TikTok

Med de segmenteringsmuligheder, der er tilgængelige på TikTok, er det muligt at bygge et full funnel set-up i TikTok Ads Manager. Et eksempel på, hvordan dette kunne opbygges og se ud, er ved brugen af kolde, adfærdsbaserede Top of Funnel målgrupper, interaktionsbaserede Mid of Funnel målgrupper – og varme, pixelbaserede målgrupper i Bottom of Funnel. Alt efter, hvad der måtte give mening for netop jeres virksomhed.

Annonceformater

Annonceformater på TikTok kan deles op i to overordnede kategorier.

Den første kategori er de annoncer, som I selv ville kunne oprette – uden anden hjælp fra en TikTok Agency Partner udover oprettelse. Heri er In-Feed annoncen, som vil blive vist i brugerens feed, og det boostede opslag – også kaldet Spark Ads.

Spark Ads giver jer muligheden for at booste et organisk opslag til en ønsket målgruppe. Disse annonceformater minder meget om de klassiske annonceformater, som vi kender fra Meta.

Den anden kategori af annoncer på TikTok, er dem, som skal udarbejdes i fællesskab med en kontaktperson ved det tilknyttede TikTok Agency.

Her findes annonceformatet Top View, hvor det er muligt, at være placeret som den første annonce når appen åbnes i en hel dag. Annonceindholdet tilsendes den tilknyttede kontaktperson hos TikTok, som vil sørge for at oprette annoncen den aftalte dag – i det aftalte land. Her betaler du, som annoncør, for at køre annoncen Top View den enkelte, udvalgte dag. Det andet annonceformat, i selvsamme kategori, er formatet One Day. Denne type annonce betales ligeledes på dagsbasis, og kontaktpersonen står igen for at oprette annoncen, som i dette format bliver vist som det fjerde opslag i appen.

Annoncetekst

TikTok er ikke – grundet mediets lodrette, videobaserede underholdningsformat – et teksttungt medie. Derfor har du, som annoncør, kun omtrent én sætning at gøre godt med i dine annoncer. Du kan derfor med fordel implementere budskabet i det videocreative, som annoncen indeholder. Dog er det vigtigt, at det udarbejdede content bibeholder det autentiske, upolerede TikTok format – og altså ikke fremstår for kommercielt. Det vil brugerne nemlig ret hurtigt opfange, hvilket betyder, at de ofte hurtigt vil swipe videre til næste video.

Opret en kampagne

Når I skal oprette jeres første TikTok kampagne, er der nogle ting, som I bør tage højde for, så I kan opnå det bedste resultat med jeres annoncering.

TikTok er ulig andre, velkendte sociale medier, og kræver derfor sin helt egen kampagnestrategi. Derfor bør I tage højde for følgende faktorer inden kampagnestart:

  • Objective
  • Audience
  • Budget
  • Testing

Læs mere uddybende om, hvad punkterne betyder, og hvad I skal være særligt opmærksomme på herunder.

Objective

Inden I opretter jeres første TikTok kampagne, er det vigtigt at fastslå, hvad målet med kampagnen er. Er målet at nå så bredt ud som muligt – eller er det at skaffe konverteringer direkte gennem kampagnen? Alt afhængigt af, hvilket mål for kampagnen I har, skal kampagnen optimeres herefter.

TikTok deler det sådan op, at du i Awareness fasen kan optimere din kampagne efter Reach, hvor TikTok vil levere dine annoncer til flest mulige personer.

I Consideration fasen kan kampagnen optimeres efter Traffic, App Installs, Video Views eller Lead generation. Her er målet for annonceleveringen at få flest mulige fra målgruppen ind på jeres website, til at installere jeres app, opnå videovisninger eller at indsamle leads – alt efter hvilken af de fire muligheder, som vælges. Som noget nyt kan der optimeres efter Community Interactions, som vil tiltrække flere personer til ens profil og bidrage til en større følgerskare. Denne er dog markeret som ‘New’, da den er beta, og derfor kun er  tilgængelig for udvalgte annoncører.

I Conversion fasen kan kampagnen optimeres efter Conversions, hvor målgruppen konverterer ved at foretage en bestemt handling på websitet, såsom: visning af indhold, tilføjelse til kurv, køb med mere. Som noget nyt kan en Conversion kampagne optimeres efter Catalog sales, hvor du bruger et katalog, der fremviser dine produkter i annoncerne. Ligesom med Community Interactions, er denne i beta, og er derfor kun tilgængelig for udvalgte annoncører.

Ovenstående optimeringsmuligheder er en retningslinje for, hvad TikTok anbefaler – ligesom vi kender det fra Meta. Det er dog også muligt at oprette en Top of Funnel kampagne, som er optimeret efter konverteringer, alt efter, hvad ønsket for kampagnen er.

Audience

Når målet for kampagnen er fastlagt, skal I have målgruppen i fokus. Både i forhold til segmentering og levering af kampagnen, men også i forhold til det content, som I vælger at udarbejde til kampagnen.

Som ovenstående faktaboks antyder, der stammer fra TikTok selv, har creatives en essentiel plads i en kampagnes succes på platformen. For som TikTok selv siger “You don’t check TikTok, you watch TikTok!” 

Creatives skal være inspirerende, autentiske – og udarbejdes med det formål at få målgruppen til at vende tilbage og huske jeres brand. Stil spørgsmål, interager med jeres følgerere, svar på kommentarer med mere.

Budget

Budgettet på TikTok giver jer fuld kontrol over, hvor meget I bruger! Man anmoder om credit ved TikTok, hvor man vælger et rådighedsbeløb, man kan få tildelt til at bruge på sine kampagner, indtil dette er opbrugt. Det er altså ikke muligt at overskride denne grænse – hvis man vil bruge flere penge, så skal man anmode om mere credit.

Som vi kender det, fra blandt andet Meta annoncering, er der også to former for budgettyper på TikTok, som kan bruges til at styre ens kampagner: livstid- og dagligt budget.

Hvis du anvender livstidsbudget og tildeler kampagnen et konkret budget for en periode, vil kampagnen stoppe med at køre, når grænsen og afslutningsdatoen er nået. Dog er det muligt at justere budgettet undervejs.

Med et dagligt budget, hvor TikTok må bruge et bestemt beløb på dagsbasis, har I muligheden for at justere kampagnens budget fra dag til dag – eller lade kampagnen køre med et på forhånd defineret dagligt budget.

Bemærk, at der sammenlignet med andre sociale medier, er en højere minimumsbudgettering på kampagnerne på TikTok. Så alt efter, hvilken form for budget I har anvendt til jeres kampagne, og hvilken valuta jeres annoncekonto kører med, skal der være et bestemt beløb til rådighed i jeres credit fra TikTok for at kunne køre kampagnen.

Testing

Når kampagnen er oprettet, der er taget højde for målgruppen, samt hvilket budget, som kampagnen skal tildeles – er annonceindholdet det næste step.

Som nævnt i afsnittet annoncetekst, er TikTok ikke et teksttungt medie, og det tillader derfor kun omtrent én sætning – også i en annoncerings sammenhæng. Derfor står og falder annoncerne på de creatives, som skal speciallaves til annonceringen. For at finde det format, indhold og budskab som resonerer bedst med netop jeres målgruppe, bør der splittestes! Ved at teste forskellige creatives til den samme målgruppe vil et mønster hurtigt danne sig for, hvad der bør arbejdes videre med i den fremtidige strategi af indhold.

TikTok har en automatiseret funktion, der hedder Automated Creative Optimisation, som er et værktøj, der automatisk vil arrangere de kreative elementer, der fremgår af annonce strukturen i flere forskellige annoncer, for at algoritmen kan analysere sig frem til den kombination, som i sidste ende vil være med til at fremme kampagnens overordnede mål.

Hvordan laver man det perfekte TikTok-creative?

Alt, I behøver, er tilgængeligt direkte i appen! Musik, lydeffekter, tekst, voiceover og meget mere. Skift mellem front- og bagkamera for at fange modtagerens interesse, brug musik og trendende lydeffekter – og sørg for, at det creative, der udarbejdes, er så autentisk for mediet som muligt. For husk nemlig altid: TikTok first!

Er du blevet klogere på TikTok annoncering?

Vi håber, at du nu er blevet klædt bedre på til at komme i gang med TikTok annoncering! Skulle du stadig have spørgsmål eller brug for hjælp til din virksomheds indsats på TikTok, så tøv ikke med at række ud til os. Skriv en kommentar nedenfor eller send os en besked.

TikTok – FAQ

Hvad er TikTok?

TikTok er et algoritmestyret socialt medie fyldt med underholdende og autentisk indhold. Indholdet på TikTok segmenteres på baggrund af interesser og den data, som algoritmen indsamler på den enkelte bruger.

Hvorfor skal man annoncere på TikTok?

Omtrent 45% af de, som ser en annonce på TikTok, ser det som værende almindeligt videoindhold, hvorimod det på andre SoMe platforme kun sker hos 29% af brugerne. Dette er en unik markedsføringsmulighed for enhver virksomhed.

Udover dette, er 71% af de køb, som sker på TikTok, ikke planlagte i forvejen. Altså, er TikTok er den førende platform, for ikke i forvejen planlagte køb!

Rikke S.F. Simonsen

Head of Paid Social

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

NYHEDSBREV

FÅ HANDS-ON TIPS I DIN INDBAKKE

KONTAKT OS

SKAL VI TAGE DIN DIGITALE STRATEGI TIL DET NÆSTE NIVEAU?

Hos ASENTO brænder vi for at skabe resultater for vores kunder. Er du klar til at tage din digitale marketing til det næste niveau? Så er vi klar til at gå det ekstra skridt for at få det til at lykkes.

Cookie-indstillinger