Problemet starter ofte ud i et spørgsmål jeg hører mange af mine egne kunder spørge: “hvor aktiv skal jeg være?”.
Grunden til at jeg synes det er et problem, er at aktivitet eller frekvens er langt fra den vigtigste parameter i succesfulde indhold/opslag. For at putte det lidt hårdt, så er lort en af de ting, du stadig ikke gider at have. Faktisk mindre og mindre, jo mere du bliver tilbudt af det.
Så når det kommer til aktivitet, synes jeg, at man til at starte med skal finde et niveau, der passer til en som person eller ens virksomhed. Man kan sagtens lave succesfuldt indhold, der får likes, kommentare og delinger, ved kun at poste 1 gang i måneden for den sags skyld.
Synes jeg én gang i måneden er idéelt, hvis man ønsker at drage fordel af al den interaktion, man får på sit opslag? – slet ikke. I stedet er der andre væsentlige punkter, jeg mener, du skal have fokus på i stedet.
Når det nu ikke er aktivitet, du skal fokusere på, hvad er det så?
Jo, det vil jeg prøve at give dig mit svar på her i form af 4 punkter.
Forvent ikke, at du fra allerførste dag, kan gå ud og hive likes og kommentarer ind i stride strømme.
Ligesom med en virksomhed, så flyver det ofte ikke ind med kunder fra allerførste dag, og det samme kan forventes omkring interaktion på dit indhold på sociale medier.
Man skal starte et sted og forhåbentlig bygge gradvist på derfra. Du kan derfor heller ikke forvente, at bare fordi du har 400 likes på din facebook side, at alle 400 går ind og liker dine opslag.
Facebooks algoritme fungere således, at interaktion avler mere interaktion, både på nuværende og fremtidige opslag.
Så gør du det rigtigt, vil du fremadrettet se mere og mere interaktion på dine opslag, hvilket forhåbentligt også kan medføre likes, subscriber og i bedste fald kunder.
Det nytter ikke noget, at du konstant laver posts om ingenting.
Det vil sige, at du ikke bare skal dele f.eks. jobopslag på LinkedIn, ligge video eller billeder op uden beskrivelse (kan måske gå på instagram), eller konstant prøve at sælge noget.
Som du sikkert har læst 1.000.000 gange før, så er godt indhold, noget der skaber værdi for læseren. Uanset om det er opslag, artikler osv.
Det er derfor vigtigt, at du får kigget på din målgruppe og sørger for at dine opslag skaber værdi for lige netop dem. Lad dog være med at se værdi – som en del kommer til – som noget håndgribeligt, læseren kan tage direkte med sig videre, i form af tips, rabat eller gratis ting.
Personen der ser dit indhold, i hvert fald på Facebook, er højst sandsynlig en der allerede liker din side. De har dermed allerede udvist en interesse i din virksomhed.
Værdi for dem, kan derfor blot være et sneak peak bag facaden eller indsigt i kommende produkter.
Dette er der også en del der gør, men der hvor filmen knækker, er ofte at få formuleret ud, hvorfor det skaber værdi for læseren – tilbage til det tekstløse billede.
“Vi er i dag taget herhen, for at vi i fremtiden kan tilbyde jer xxx”
eller
“Vi havde i dag møde omkring x, for at sikre jer at kvaliteten altid er i top”
Det er vigtigt, at du har fokus på, at det har relevans for din målgruppe, eller du i hvert fald, får kommunikeret, hvorfor det har relevans og værdi for dem.
Derudover er det vigtig, at du taler til din målgruppe i øjenhøjde.
Vores sprog, og især online, er nærmest så udviklet, at forskellige målgrupper har forskellige sprog. Altså forskellige emojis de anvender, forskellige udtryk de bruger og forskellige indforståetheder.
Sørg derfor at bruge dette sprog, så de ved, at du taler til dem.
Som en lille side tilføjelse til indholdet du laver, er det vigtigt at du sørger for, at dit indhold har blikfang. Vores nyhedsfeed uanset medie er så fyldte i dag og alle kæmper om læserens opmærksomhed.
Det er derfor utroligt vigtigt, at du gør opmærksom på dig selv.
Brug derfor gerne emojis, linjeskift og fængende overskrifter til at fange din målgruppes opmærksomhed. Sørg selvfølgelig for at emojis osv. passer til målgruppen, men fri mig for din “emojis er uprofessionelt” snak – i hvert fald på facebook.
Vi er efterhånden så vant til emojis, uanset på hvilket medie vi befinder os. Så hvis du ikke bruger dem i f.eks. dine opslag, vil brugerne opfatte dig kedelig fremfor unik/professionel.
En anden grund til, at mange ikke får den interaktion, de ønsker, er fordi de ikke ligger op til tovejs-kommunikation.
Hvor fedt synes du selv det er at have en samtale, hvor det kun er den ene part der snakker?
Som virksomhed skal du se langt væk fra ordet statusopdatering, for det er sjældent folk egentlig interessere sig for hvad status er, medmindre du inddrager dem.
Det er lidt som at lave et opslag fra en ferie, hvor du skriver “Det er varmt på Bali”. Det fodrer ikke rigtigt så meget dialog og er ofte ikke særligt interessant. Hvis du derfor ikke opfordre folk til at ytre deres mening eller komme med en reaktion, så er chancen for at de gør det, heller ikke særlig stor
Engagement kan dog skabes på mange måder, alt afhængig hvem dit publikum er.
Facebooks algoritme øger din reach på baggrund af følgende interaktioner: Deling – mest, kommentar – mellem, like – mindst.
Kan du derfor finde spørgsmål eller måder at aktivere din målgruppe, til at gøre disse tiltag, vil du opleve en større reach og dermed ofte også mere interaktion. Spørgsmålene skal selvfølgelig passe til dit publikum og relatere sig til det, du gerne vil dele med dem.
Selvom jeg lige har skrevet at du likes, delinger og kommentarer øger din reach på Facebook, så har Facebook startet en kamp mod det, de kalder for engagement-bait.
Engagement-bait opslag fra Facebook
Engagement-bait er, når et Facebook opslag nærmest tvinger dig til at like, kommentere eller dele. Facebook har valgt at bekæmpe dette, da det forvrænger Facebooks algoritme.
Til højre kan du se tre forskellige former for engagement-baiting. De har alle det tilfælles at de får folk til at interagere med opslaget, uden at de får noget ud af det. Facebook ønsker at opslag skal være relevante og betydningsfulde.
Facebook har tænkt sig at straffe de sider, der ofte poster engagement-bait opslag. Den måde de vil gøre det, er ved at skære i sidens reach, så de ikke længere når ud til særlig mange på Facebook.
Så lav opslag, som dine følgere får noget ud af, noget som de kan bruge til noget.
Hvis du vil læse mere om Facebooks kamp mod engagement-bait, så klik her.
Med disse råd har jeg nu ikke andet at sige end – kom i gang!
Som sagt er disse råd primært fokuseret på facebook, men mange af pointerne er også yderst overførbare til andre sociale medier, som LinkedIn, Instagram osv. Hvis du gerne vil have konkrete tips til, hvordan du får flere følgere på Instagram, så kan du læse den tidligere blog “30 tips til at få flere følgere på Instagram”. Du kan også læse mere om, hvordan vi kan hjælpe med præcis din Instagram annoncering.
Head of SEO & Partner
02 jan 2018
Head of Social media & Partner
Ved at klikke «Kontakt Mig» accepterer du vores Privatlivspolitik.