Sandboxen er et fænomen som mange nye hjemmesider bliver “ramt af”, sandbox betyder sandkasse, og det kommer af, at du har en helt ny hjemmeside (Købt et nyt domæne), så forventer Google heller ikke, at du har en masse at tilbyde rent teoretisk og indholdsmæssigt. Derfor kan det være der kan gå helt op til 2-3 måneder før du overhovedet bliver fundet på dine søgeord. Dette kan man dog komme udenom, og allerede efter en måned vil man kunne se resultater hurtigere, end hvis man ikke havde gjort dette.
Dette skal du gøre for at springe over sandkassen:
- Opret sociale medier
- Tilføj din virksomhed på virksomheds kataloger
- Krak – Ring til krak og sig du vil tilføjes med et link
- Degulesider – Ring til degulesider og sig du vil tilføjes med et link
- Specifikt virksomheds katalog indenfor din branche
- Eventuelle samarbejdspartnere
- Begynd at aktivere dine sociale medier.
- Lav blogindlæg på din hjemmeside og del på de sociale medier
- Slå eventuelle konkurrencer op på facebook og bed folk om at like siden for at deltage, find en vinder, når i rammer 100 likes eller mere.
- Når du aktivt har 100 likes på de sociale medier så gør følgende
- Aktivt lave nye blogindlæg og del dem
- Konkurrencer hvis budgettet er til det
Nu begynder der så småt at komme kendskab omkring din virksomhed på internettet, og dermed kan du også tillade dig at begynde og lave linkbuilding aktivt. Men selvom vi måske har 100 likes på facebook, så er det ikke ens betydning med at vi har 100 besøgende, på vores hjemmeside i måneden. Da du allerede har oprettet en Google plus, hvoraf du har lagt et link indtil din egen hjemmeside, og du har kontaktet krak og degulesider, så har du allerede fået 3 links den her måned til din hjemmeside. Det du kan gøre her, er at lave 2 links i ugen til din facebook side med enten ren url, eller ankertekst facebook sidens url med dit “brandnavn.dk”. Dette gør du hver uge i den første måned, og hver 2 uge, laver du et enkelt link indtil din egen hjemmeside.
NY SIDE
Dette er gældende for dig der har 1-300 besøgende i måneden.
Det jeg vil fortælle dig nu er et udgangspunkt, men hold dig inden for 6 links max over en måned. Link ikke mere end 3 gange til samme søgeord med samme Anker tekst før næste måned, og link helst 75% af dine links til forsiden, da det er mest naturligt. Ud af de 6 links du giver, så link forskelligt mellem Anker tekster, Billeder og Kommentarfelt. Brug forskellige hjemmesider, så der bliver linket så vidt muligt på de forskellige kanaler inden for dit TF. På denne måde bliver din linkprofil ved med at være naturlig, så du både har links fra blogs, nyhedsbureauer, kunder og linklister.
Opdelingen af dine links skal ske prioriteret, så du ikke laver 6 links i starten af måneden, også venter yderligere en måned inden du laver links igen. Dette kan godt lade sig gøre, men du vil få meget mere ud af din linkbuilding, hvis du gør den kontinuerlig. Antager vi at vi allerede har 100 besøgende og vi er ovre “sandboxen”, så laver vi i den første uge, 2 links til vores side. Ugen efter laver vi et enkelt stærkt link midt på ugen, så Google ved at din hjemmeside stadigvæk bliver omtalt ude i krogene af internettet. På den 3. uge giver vi igen 2 links til vores hjemmeside, og sidste uge giver vi det sidste link. Føler man ikke at de 6 links man har givet i løbet af måneden, har skubbet sine søgeord op i placeringer, så kan man lave 2 links på 4 uger.
Tidsplan for månedlig linkbuilding – lavt besøgstal
- 1 uge – 2 links
- 2 uge – 1 link
- 3 uge – 2 links
- 4 uge – 1-2 links afhængigt af sine søgeords placering.
Det kan også være at man kan nøjes med 5 links på en måned, hvis de er rigtig gode. Vi siger man har 10 søgeord, og man er gået fra side 10 til bunden af side 1 på første måned. Hvis dette sker, så kan man også forvente at man falder igen på sine søgeord. Det er ikke naturligt for Google, at en helt ny side springer utrolig mange placeringer på så kort tid, derfor er SEO en langsigtet process. Det er vigtigt når man laver linkbuilding at man bygger den op stille og roligt, indtil man har nok besøgende til at det bliver mere naturligt at man også får flere links.
AKTIV LINKBUILDER
Dette er gældende for dig der har 300-1000 besøgende i måneden.
Nu begynder din side jævnligt at have mange besøgende hver måned, og det smitter også af på dine konverteringer. Du vil gerne vækste mere, og dette kan vi også tillade os nu. Førhen hvor vi havde 1-300 besøgende i måneden, lavede vi max 6 links spredt ud over måneden. Nu kan vi tillade os og kaste 12 links afsted til siden om måneden, og nu skal jeg fortælle dig hvorfor. Jo flere besøgende vi har, jo større sandsynlighed er der også for, at de mange besøgende du har, automatisk kaster links efter din hjemmeside.
Tidsplan for månedlig linkbuilding – middel besøgstal
- 1 uge – 3 links
- 2 uge – 2 links
- 3 uge – 5 links
- 4 uge – 2 links
Gentager du denne process måned efter måned, får du helt sikkert flere besøgende, men også flere konverteringer. Når vi er omkring de 1000-2500 besøgende så skulle vi gerne kunne se nogle enkelte links tilgående vores side som vi ikke selv laver, og dermed kan vi begynde og bruge mindre tid på linkbuilding selv. Her er det dog vigtigt at du stadigvæk overvåger dine links med enten, Google search console eller Ahrefs.com, så vi stadigvæk ved at det er kvalitets links der peger ind på vores side.
BLOGINDLÆG
Denne form for linkbuilding, er helt klart dit foretrukne valg af linkbuilding. Her skriver man en relevant artikel, eller man får nogle andre til det, hvori man linker igennem Anker tekst eller billede. Disse tekster skal være så troværdige, at det kan give noget til den person som læser artiklen. Hvis du laver en relevant tekst til dit indhold, har du både chance for at andre deler artiklen, men du har også chancer for at du får konverteringer ud af det, istedet for bare linkjuice til dine søgeord. Det kunne være du gerne vil rangere højere på “nike sko” igen, så tager du udgangspunkt i dette søgeord og skriver en artikel om dette, hvori du linker indtil din kategori side med anker teksten Nike sko og dermed skaber det værdi til dit specifikke søgeord, dog husk at holde dig indenfor ankertekst raten.
Protip: Her kunne man eventuelt skrive omkring fabrikanten, hvornår det opstod, om kvaliteten af skomærket eller produktet.
Igen kommer det an på hvilken hjemmeside man linker fra, så har man en blog der omhandler business, så skal man tage en vinkel på produktet hvori kategorien business indgår f.eks. Fabrikant, historie eller værdi.
Her får du fordele og ulemper ved et blogindlæg:
Fordele:
- God Link værdi
- Relevant indhold
- Bedste resultat for søgeord
Ulemper:
- Tidskrævende for en god tekst
- Koster penge med mindre du selv skriver
KOMMENTAR LINKS
Når vi laver kommentar links, så er det vigtigt at vi først og fremmest laver links fra et højt DR, med TF inden for hjemmesidens kategori. Kommentar links er som regel et felt nede i bunden af et blogindlæg eller medie, hvoraf en anerkendt person har skrevet et blogindlæg omkring et emne, eller en virksomhed har skrevet et blogindlæg hvori du har mulighed for at tilføje en kommentar. Det er vigtigt inden man begære sig ud i kommentar links, at man tjekker hvornår er blogindlægget fra. Det kan være at blogindlægget er skrevet sidste år, og sidste kommentar også er fra sidste år, dermed er linket ikke relevant, hvis du vil have hurtig linkjuice. Hvis man vil have mest ud af sine kommentar links, så skal man finde blogindlæg som lige er skrevet og er relevante, og man rent faktisk har noget at tilbyde de andre der snakker om emnet i kommentarerne, igen har du mulighed for konverteringer. Forskellen på at linke i et aktivt blogindlæg i kommentar feltet og et gammelt blogindlæg, er hastigheden af hvornår Google kommer og crawler indholdet. Så står du og mangler linkjuice lige nu, kommenterer med et link indtil din side i et nyt blogindlæg, er du derimod ude efter alt den værdi du kan få, så link i en artikel selvom den er 1 år gammel, dog skal DR og TF være rigtigt godt, ellers vil jeg fraråde det da det bare er spild af tid, og kunne have brugt tiden aktivt på et andet link.
…Hvornår er et blogindlæg relevant så, og hvornår må jeg bruge kommentar links?
Et kommentar link har nogle kriterier som skal overholdes, for at kommentar linket bliver et godt link. Hvis et kommentar link bliver postet på et blogindlæg der er over et år gammelt, så kan der gå utrolig længe før dette link skaber værdi for din side, (her snakker vi 3 til 12 måneder) før du får linkets værdi. Dette skyldes at selvom Google crawler hjemmesider med meget trafik oftere, så er det også sådan at jo længere tid der går fra den dato det nye indhold blev lagt op på din side, nu mere irrelevant er blogindlægget også for Google.
Derudover når vi snakker relevans, så skal du også være sikker på, at det link du vil give til din egen side, også kan skabe relevans for de andre der læser blogindlægget. Dette skyldes at du med større sikkerhed ikke bliver opdaget i at lave linkbuilding, men rent faktisk prøver at hjælpe andre med at finde yderligere hjælp, inden for det de søger, hvilket Google sætter pris på.
Disse kriterier skal overholdes for et godt og effektivt kommentar link:
- Højt DR
- Højt TF indenfor din hjemmesides kategori
- Relevant blogindlæg (Kommentar link skal ske indenfor 1 måned fra indlægget er lagt op)
- Mulighed for at poste dit eget link, som er relevant i forhold til blogindlægget
- Anker tekst eller Signatur link
LINK LISTE
Her får du et knap så godt link, men også til tider et vigtigt link, for at skabe troværdighed overfor Google. Spørger man andre vil de fravælge dette link, da det er blevet misbrugt af så mange efterhånden. Men efter min erfaring og vurdering så kan disse links rent faktisk hjælpe din linkprofil, så du kan snyde Google. Hvis du når dertil, hvor du får dårlige resultater på disse links, kan man altid disavow linket med Search console, dette emne kommer jeg ind på senere.
Disse link lister er et link igennem et linkkatalog, eller et medie hvor de har en blank side hvor der står en masse sponsorer bare med links, hele vejen ned af siden.
Link katalog
Et linkkatalog er en hjemmeside hvorfra alle kan linke fra. Link kataloger er delt op i 2 kategorier:
- Gratis tilmelding
- Købt adgang
Tager vi gratis tilmelding først, så er det her at linket bliver misbrugt og alle kan tilmelde sin hjemmeside. Her får du en kæmpe hjemmeside som er rodet til med links og spammet. Først og fremmest er der ingen der bruger disse hjemmesider til noget, så dette er vigtigt at der ikke bliver lavet mere end 1 link fra disse sider til din egen side, da de kan skade lige så meget som de kan gavne. Derfor ud af de mange linkkataloger der findes på nettet, brug kun de højt DR og med kategori opdeling.
Hvis vi derimod tager købt adgang linkkataloger, så får vi nogen mere stabile link kataloger, dog findes der meget få af disse med højt DR da tilmeldingen er mindre og aktiviteten er mindre på siden, så disse links er ikke nogen jeg ville bruge tid og penge på med mindre man ikke har andre muligheder.
Link lister / sponsorater
Her kan man med betalt adgang få lov at ligge på en side sammen med mange andre.
Disse sponsorat sider med linklister, kan som regel give dig mere værdi end linkkatalogerne gør, dog er der et mindretal af disse derude, så derfor vil jeg stadigvæk foreslå at man får lavet en artikel på en blog i stedet for.
..Jeg er løbet tør for alle link muligheder hvad gør jeg?
Når du når dertil, og det gør du formentlig, så vil jeg vise dig en aktiv og god måde du selv, kan skaffe nogle gode links.
OUTREACH LINKBUILDING
Denne form for linkbuilding går ud på at man aktivt kontakter andre hjemmesider, og spørger om de eventuelt kunne være interesseret i at skrive en relevant artikel om din virksomhed eller dit produkt. Det kunne også være at man sad og læste på et forum eller en anden hjemmeside som er relevant, hvoraf indholdet nævner et bestemt søgeord, dog ikke uddybende nok i forhold til det indhold man har på sin egen side, herefter kan man tage fat i hjemmesiden og skrive noget lignende.
“Hej Hjemmeside.
Jeg stødte på jeres blogindlæg om “nævn blogindlæg” og fandt det rigtigt interessant. Især det der med “nævn noget du syntes var spændende i artiklen” dog syntes jeg der manglede lidt omkring “dit emne som du selv har skrevet noget indhold omkring”.
Jeg har faktisk selv skrevet omkring “dit emne”, og tænkte at det kunne være relevant for dit blogindlæg og dine læsere hvis de ville vide mere omkring “dit emne”.
Men rigtigt godt indhold, og jeg glæder mig til at følge mere med på din side.
Med venlig hilsen”
Her spørger vi meget kort og uden at sige direkte at de skal linke til vores indhold. Så kan de selv bestemme om de vil bruge dit content eller ej. Man kan højest få et nej, men dette er klart en af de mest undervurderede metoder. Her bruger du minimal tid på at få et godt link, da du ikke selv skal til at skrive en artikel, men blot får en anden til at linke til din hjemmeside. Dog skal det siges, hvis man så får et nej, eller slet ikke noget svar, så skal man lade være med at prikke videre til personen, dette giver kun dårlig omtale om din virksomhed/hjemmeside.
HUSK! inden man spørger omkring et link, går man ind og tjekker om siden har et højt DR og et højt TF indenfor vores kategori, herefter vil fremgangsmåden være, at man finder deres kontaktoplysninger inde på deres kontaktside.
Hvis den første metode ikke virkede, kan man altid forhandle da de fleste tager et beløb for at linke til andre sider. Prisen for disse links bliver normalt vurderet ud fra hvor højt DR eller deres TF er.
Du vil helt sikker blive mødt af en del nej, eller mange der vil have en pris der er højere end dit budget. Her gælder det om at være “vestjysk” og prutte om prisen, da du helt sikkert kan få mange ned i pris. Det kunne også være at, du kan tilbyde at du skriver artiklen for dem, også hører om du kan få prisen ned på den måde. Dog igen, lad være med at trænge dig for meget på, da det bare giver dårlig omtale.
…Hvordan finder jeg relevante forums og artikler omkring mit søgeord?
Der findes mange metoder, og har du adgang til ahrefs.com værktøjet, kan du bare gå igang med at tjekke dine konkurrenters refererende domæner. Hvis du derimod vil have en nem og gratis adgang, så kan du bruge værktøjet der hedder Google Alerts. Med dette værktøj kan du søge efter specifikke søgeord på Google, hvor og hvornår de er blevet brugt, derudover kan du sætte en alarm op på et bestemt søgeord, så når det bliver brugt på nettet kan du bliver underettet på din email.
Skærmbillede af Google Alerts
Jeg har i mit eksempel søgt efter kat. Her foreslår Google Alerts så en masse blogs, hvori søgeordet kat indgår. Herefter kan du gå ind på de enkelte, finde ud af relevansen omkring linket, også kontakte personerne bagved bagefter.
VEDLIGEHOLDELSE AF NUVÆRENDE LINKS
Har du allerede links tilgående din side, kan du godt risikere at linked bliver et broken link. Et broken link, er et link der referer til en af dine landingssider, men den landingsside eksistere ikke længere. Dette er ikke særlig godt da Google lægger vægt på at det skal være relevant indhold man linker til, og da siden der nu er et broken link resultere i en 404 fejl, så mister du også en del af linkets værdi.
Er det meget værdi jeg mister på et broken link? Linket henviser jo stadigvæk ind på min side?
Lad os sige det sådan her, du har et produkt du gerne vil sælge mig, så du sender et link til mig i en mail. Da jeg klikker på linket i min mail, har du lavet en stavefejl i din url, så jeg kommer ind på din side, men på en 404 fejl side. Hvor er chancen størst, for at jeg køber dit produkt? Hvis jeg blev henvist direkte til produktet? Eller hvis jeg kommer ind på en fejl side, og skal selv til at navigere rundt i menuen, for at lede efter det ene produkt ud af de 1.000 du har liggende på siden.
Hvad gør jeg så hvis det broken link der ligger på en anden side, henviser til et gammelt produkt jeg ikke sælger mere?
Hvis produktet er linket igennem en meget specifik ankertekst, vi siger “fodboldstøvle nike tiempo sort størrelse 43 ½ ” så skal du ikke lave et redirect indtil et andet produkt. Derimod hvis der er linket med en ankertekst der hedder “fodboldstøvle nike” så kan du redirecte den næst relevante landingsside indtil det produkt, eller over kategori som vil give mest mening for den potentielle køber. Har vi derimod en helt kategori der er blevet slettet, så redirecter vi indtil vores forside.
VÆRKTØJER
Search console
Dette er Googles eget værktøj til din hjemmeside, her kan du se indgående links og holde styr på alt offpage SEO, dette værktøj er gratis, dog vil jeg foretrække både at bruge Ahrefs og Search console, når du laver analysearbejde.
Disavow link
Dette er personligt mit yndlingsværktøj, her har du mulighed for at teste linkbuilding og linkets værdi til dine søgeord. Hvis du har en stor hjemmeside med meget trafik og mange links fra andre kilder ud over de links du selv laver, så har du ikke mulighed for at teste værdien af linket.
For mindre hjemmesider med 300-1000 besøgende i måneden så er dette dit foretrukne værktøj til værdiansættelse af linket. Hvis vi tager udgangspunkt i et linkkatalog; du lavet et enkelt link til din hjemmeside og afventer om du stiger på dine søgeord. Er tilfældet at linkets værdi ikke gør godt for dit søgeord, kan du bede Google om at ignorere dette link og dermed genvinder du din værdi. Værktøjet er udelukkende lavet for at ignorere spam links hvis man bliver ramt af et angreb, derved kan Google ikke vide om linket du har givet, er dig selv eller en anden der prøver at ødelægge din linkprofil, så på denne måned kan man lige gå tilbage og dermed teste forskellige link kilder.