Hvad er SEO tekster?
Inden vi går igennem mine 10 (forhåbentlige) guldkorn, så lad os lige få det helt basale på plads. Hvad er SEO tekster? SEO tekster er tekster, der har til formål at forbedre placeringen af din virksomheds indhold på Google, så flere besøgende finder dig, når de søger på et eller flere udvalgte søgeord.
SEO tekster kan være flere ting. Det kan blandt andet være indhold som blogindlæg eller tekst i bunden af en af dine kategorier. Tilfælles er dog, at de er skrevet med henblik på at forbedre synligheden i søgemaskiner ved blandt andet at inkludere søgeord, som du ønsker at blive fundet på.
Men tag ikke fejl – det er ikke kun til Googles fordel, at vi skriver tekster. Dit indhold skal i den grad være relevant for dine besøgende.
Hvorfor dog det, spørger du? Skal det ikke bare rangere, så folk klikker ind? I 2023 udrullede Google deres “Helpful Content Update”, og det har gjort relevant tekstindhold vigtigere end nogensinde. Dit indhold skal altså skabe værdi for både dine læsere og Google – ikke blot Google. Man kan derfor godt konkludere, at SEO tekster er et forældet fænomen, som egentlig ikke eksisterer længere.
For der er nemlig meget mere til en god tekst, der skal rangere på Google, end blot at nævne sit søgeord x antal gange. For ligesom at vi hele tiden lærer, så bliver Google også klogere – deraf den nye “Helpful Content Update”.
Udvælg dit fokus søgeord
Inden du begynder at skrive derudaf – hvad enten det er tekst til dit blogindlæg, produktbeskrivelse eller en kategoritekst, så skal du have styr på, hvad dit søgeord er, hvis det er noget, du ønsker skal rangere.
Skriver du tekst til f.eks. et produkt eller en kategori, så er der selvfølgelig en formodning om, hvad der kunne give mening at skrive om. Som f.eks. i nedenstående eksempel.
Her er det en kæledyrswebshop, der har en kategori på deres hjemmeside, hvor de forhandler kattegrus. I dette specifikke tilfælde er det overordnede søgeord kattegrus. Men hvordan teksten skal skrives og tilpasses, så det matcher, hvad de besøgende efterspørger, kommer i høj grad an på din søgeordsanalyse.
En søgeordsanalyse, der rent faktisk giver værdi, kommer fra et grundigt og dybdegående forarbejde, der tager tid at lave – og i den grad fortjener sit eget blogindlæg. Derfor har min kollega, Morten, selvfølgelig skrevet en guide til, hvordan du laver en søgeordsanalyse.
Gør din SEO tekst endnu skarpere med relaterede søgeord
Vi kan ikke snakke om søgeord uden at nævne relaterede søgeord. Relaterede søgeord er også kaldet LSI keywords, som står for Latent Semantic Indexing. Det er søgeord, der ligger sig tæt op ad dit søgeord og som ofte også er relevante og vigtige for din målgruppe, når de f.eks. skal læse en tekst, der handler om kattegrus.
Udover vigtigheden for din målgruppe, er disse også vigtige for Google, da det gør det endnu lettere for Google at finde relevansen i din tekst, og dermed øge chancen for en bedre placering. Samtidig kan det også gøre, at du helt automatisk rangerer på flere relaterede søgeord – og ikke kun dit fokus søgeord. Det er da et drømmescenarie!
Et eksempel vi kan tage udgangspunkt i, er dette blogindlæg.
I forhold til mine relaterede søgeord har jeg været inde og se, hvad der søges på og hvad folk ellers er interesserede i. Her var det blandt andet: “Hvad er SEO tekster”. “SEO tekst eksempel” eller “SEO tekst tips”. Alle tre relaterede søgeord, der er relevante for netop mit blogindlæg, hvor jeg ønsker at give informative SEO tekst tips videre til dig.
Der var også andre relaterede søgeord som: “Billige SEO tekster” eller “SEO tekstforfatter”, men de er ikke relevante i forhold til mit blogindlæg, da jeg ønsker at dele ud af viden og ikke sælge en ydelse, som de to netop lægger op til.
Jeg sorterede altså i ovenstående relaterede søgeord, som jeg fandt relevante for min målgruppe og dem, der læser mit blogindlæg. Der er nemlig stor forskel på, hvad slags indhold der ledes efter, alt efter om der Googles “Hvad er SEO tekster” vs “Billige SEO tekster”:
Relaterede søgeord er en stor del af den omfattende søgeordsanalyse, man altid laver som en del af sit forarbejde, og du kan gå endnu mere i dybden i vores blogindlæg om relaterede søgeord, som er skrevet af Benjamin Speedtsberg, der er Head Of Search hos ASENTO.
Brug dit søgeord på en naturlig måde
Lad mig starte dette afsnit med en lille historie. Så læn jer tilbage og slå fødderne op, mens jeg lige tænder pejsen, tager mine læsebriller på og sætter mig i min lænestol med en fortælling til jer.
“Der var engang noget, der hed søgeordstæthed – eller det findes stadig den dag i dag, men der var engang, hvor nogle udnyttede det og blot proppede så mange søgeord ind i deres tekst som muligt. Faktisk i en sådan forstand, at det blev næsten helt overbrugt og SEO teksten føltes unaturlig at læse. Heldigvis blev alle inklusiv søgemaskinerne klogere, og der lægges nu allermest vægt på at skrive godt indhold, hvor søgeordet helt naturligt er en del af din SEO tekst. Det betød efterfølgende, at alle levede lykkeligt til deres dages ende.”
Spøg til side. Men der var faktisk engang, hvor folk tyede til keyword stuffing (søgeordet blev proppet i teksten alt for mange gange). Dette var dog aldrig en generel praksis, men der var stadig nogle der tyede til den metode. Heldigvis er søgemaskinerne i dag blevet meget bedre til at gennemskue godt indhold, hvor content der er relevant for dine besøgende vægtes højest. Det er blandt andet også derfor, at Google har udrullet deres Helpful Content Update. Den er kommet til for at give større fokus på de besøgendes oplevelser, når de besøger sider.
Brug AI til dine tekster
Det er nærmest umuligt at snakke om SEO-tekster, eller generelt bare tekster, uden at nævne AI. Specielt ChatGPT har taget verden med storm i 2023 – og jeg er ret sikker på, at vi kun lige er begyndt. For udover at være i stand til at forstå samt skrive tekst i et sprog, der lige så vel kunne komme fra mennesker, så er den guld værd, når det kommer til at bidrage med inspiration til et stykke SEO tekst – hvad enten det er til dit blogindlæg, optimering af kategoritekster eller dine title tags.
En ting er dog, at ChatGPT kan skrive tekster – men det er kun relevant for dig, hvis du kan få den til at skrive indhold, som giver værdi for netop dig og dit ønske.
Og måden du får det til at ske på, er ved at finde frem til den helt rette prompt.
Hvad er en prompt?
For at få ChatGPT til at skabe værdifuldt indhold til dig, skal du skrive en prompt. En prompt er den forespørgsel/tekst, som du skriver til f.eks. ChatGPT, for at den kan give dig et svar. Helt kort og konkret kan en prompt være: “Vil du skrive en tekst, der skal handle om SEO tekster. Længden skal være 1000 ord”.
Baseret på ovenstående tekst vil ChatGPT komme med en tekst til dig, der handler om SEO tekster og som er 1000 ord. Men så simpelt er det ikke – i hvert fald ikke, hvis du vil have en tekst, der passer spot on til dit brand og det, du efterspørger.
Skriv de rigtige prompts
At skrive en prompt er egentlig let nok, men at lave en prompt, der både matcher dit brand, tone of voice og det specifikke udkom du ønsker – det kan være svært.
Derfor får du her nogle generelle retningslinjer, som kan hjælpe dig til bedre resultater – det kan dog sagtens være, at du løbende skal rette lidt til, før du får det bedste udkom.
Vær præcis og klar
Som overskriften siger, så vær så præcis og klar som muligt. Brug enkle og forståelige sætninger, så der ikke er tvivl om, hvad du ønsker, den skal hjælpe dig med.
Brug så mange detaljer som muligt
Hold ikke igen med detaljerne og inkluder alt det, du synes er relevant. Det kan være alt fra længde, hvilket format du ønsker, hvordan teksten skal skrives, hvilket sprog det skal skrives i, hvilke søgeord skal inkluderes og så videre. Der er ingen grænser, så længe du holder det præcist og klart.
Nævn altid det ønskede format
Som jeg kort nævnte længere oppe, så sørg altid for at nævne, hvilket format du ønsker. Det kan være, at du ønsker en sammenhængende tekst eller en liste med inspiration til, hvad du kan skrive om. Hvad end du ønsker, så indkluder det i din prompt. Det er også værd at nævne, om du ønsker en sammenhængende tekst eller blot inspiration til et blogindlæg, title tags, kategoritekster eller noget fjerde. Giv den så meget information som muligt.
Inkluder specifikke søgeord
Sørg altid for at gøre det klart, hvilke søgeord du ønsker, skal være en del af din tekst – uanset type af indhold. Er det et blogindlæg, der skal rangere på et specifikt ord? Sørg for at tilføje dette til din prompt. Er det til title tags? Inkluder søgeord, virksomhedsnavn og jeres ønskede USP’er og er det til en produktbeskrivelse, så sørg for, at du inkluderer produktnavn. Igen – inkluder så meget relevant information som muligt til din prompt.
Få ChatGPT til at stille spørgsmål
Vil du være sikker på, at du giver ChatGPT alle de vigtige og relevante informationer, der skal til for, at den kommer med det bedst mulige resultat? Så inkluder i din prompt, at ChatGPT skal stille dig de spørgsmål, den finder nødvendige og relevante for at kunne give dig det bedst mulige indhold. Det kan blot være at tilføje følgende til din prompt: “Stil mig de spørgsmål, du har brug for svar på for at kunne skrive teksten bedst muligt”.
Vær tålmodig og tilpas løbende
Du kan ikke regne med, at din prompt sidder lige i skabet hver gang – og dermed giver dig det helt perfekte resultat gang på gang. Og det er okay! Så ha’ tålmodighed og prøv dig frem med små justeringer, indtil den sidder lige i skabet. Du kan også altid følge op med præciserings-spørgsmål for at ændre lidt i det endelige resultat.
Rediger og brug til inspiration
Når du har fået dit svar, er det vigtigt, at du nøje evaluerer og går det hele igennem for blandt andet nøjagtighed og kvalitet – for der kan opstå fejl. Så gå det hele igennem og tilpas. Det kan nemlig være nødvendigt at rette i det og tilpasse indholdet, så det passer til f.eks. dit brands tone of voice.
Kend din målgruppe
Alle der arbejder med digital marketing, på den ene eller anden måde, har med garanti hørt følgende: Du skal kende din målgruppe. Og det er jo så sandt. At kende sin målgruppe er altafgørende, når det kommer til at skabe relevant indhold. Det gælder ikke kun, når du skriver SEO tekster, men inden for alt der har med marketing at gøre.
At kende sin målgruppe er ikke kun relevant, når du skal finde det rette fokus søgeord samt relaterede søgeord til din tekst – men i lige så høj grad, når du skriver til dem.
Jeg tror hurtigt, vi kan blive enige om, at der nok er forskel på, hvordan der markedsføres, hvis du er et makeup brand, hvor målgruppen er kvinder i alderen 20-49 år vs hvis du sælger høreapparater, hvor den primære målgruppe er mænd og kvinder i alderen +65.. Her vil du se en forskel lige fra hvilke kanaler, type af content du henvender til dem – og i lige så høj grad, hvordan du skriver til dem.
Hvem er mine SEO tekster til?
Jeg har selvfølgelig også undersøgt, hvem målgruppen er for mit blogindlæg, så jeg kan tilpasse min SEO tekst herefter. Jeg ved nemlig, at folk der søger på enten: SEO tekster, hvad er en SEO tekst eller SEO tekst tips, er folk, der på den ene eller anden måde har en hjemmeside med specifikke landingssider, som de ønsker skal rangere på Google.
Det kan være i forbindelse med arbejdet, et sideprojekt der leges med eller måske du skal hjælpe en ven – til fælles er dog, at alle ønsker at lære mere om at skrive SEO tekster og hvordan det gøres bedst.
Da jeg netop ved dette om min målgruppe, tilpasser jeg også min tekst derefter. Hvis jeg startede mit blogindlæg med komplekse fagtermer, som ikke er let spiselige eller som måske slet ikke er til at forstå, så havde jeg mistet læseren, inden de overhovedet var kommet i gang.
Jeg har i stedet fokus på at gøre min tekst letlæselig med konkrete eksempler, der er til at forstå – uanset hvor meget du ved på forhånd, samtidig med at jeg gør en dyd ud af at forklare ethvert fagterm, der bliver brugt.
Jeg bruger også lidt sjove vendinger og personligt sprog, så mit lange blogindlæg ikke bliver alt for kedeligt og tungt for jer – hvorvidt dette så lykkes, det kan jeg kun håbe på. Men er du kommet her til, så føler jeg, at min mission indtil videre gør det meget godt!
For lige at afslutte dette afsnit på bedste vis og sætte sort på hvidt, så forestil dig dette:
Forestil dig en PhD afhandling på 200 sider, der har fokus på noget medicinsk, som den studerende har brugt 2 år på at skrive. Luk øjnene og forestil dig, hvordan det er skrevet. Ja! Jeg forestiller mig også et meget komplekst sprog, og 200 sider jeg personligt nok aldrig kom igennem – og med god grund. De 200 sider var aldrig skrevet til en som mig, da målgruppen dertil er en helt anden.
Ovenstående eksempler (eksempel 1 er fra en PhD Afhandling og eksempel 2 er fra vores blogindlæg om Search Intent) er to vidt forskellige tekster, som taler til to forskellige typer målgrupper.
Når jeg skimter ovenstående igennem, så ved jeg hvert fald hurtigt, hvilken tekst jeg allerhelst selv ville læse. Det handler om flere ting: indholdet og måden det er skrevet på – både opstillingen og sproget, og der er det bare den nederste tekst, der giver mig lyst til at fortsætte med at læse. Det skal siges, at begge tekster er rigtig godt skrevet – jeg er bare ikke målgruppen for ovenstående og derfor er teksten heller ikke tilpasset mig som læser.
Tilpas indholdets relevans til rette search intent
Ovenstående afsnit handlede decideret om sproget og termerne i din tekst, hvorimod dette afsnit kommer til at handle mere om søgeintentionen for din målgruppe – og deraf hvordan du tilpasser dit indhold, så det bliver relevant for dem.
Jeg ved nemlig, at når folk søger efter “hvad er SEO tekster” eller “SEO tekst tips”, så efterspørges der noget informativt, som skal besvare deres spørgsmål. Jeg besvarer derfor ovenstående i denne artikel ved at give jer 10 tips til, hvordan du bedst selv laver en hammer-god SEO tekst, som både Google og din målgruppe elsker. Derfor uddyber samt forklarer jeg, skridt for skridt, hvordan du kommer i gang.
Havde jeg ignoreret min målgruppe og hvad de leder efter, så havde jeg undladt hele den forklarende del og blot noteret 10 punkter ned, som I skal huske – men så havde det ikke været meget værd, for så havde jeg hverken besvaret, hvad en SEO tekst er eller givet dig tips til SEO tekster.
Det er altså vigtigt at tilpasse dit indhold til den rette søge intention, som også kaldes search intent. Det gør man, så man sikrer at give sin målgruppe det, de efterspørger. Min super skarpe kollega, Morten, har skrevet et blogindlæg omhandlende search intent, som du kan læse, hvis du vil vide mere omkring det, inden du begiver dig ud i at skrive dit eget indhold.
Giv et godt førstehåndsindtryk
Det kan lyde dramatisk, men du har kun én chance for at fange din læser, før personen er videre – og med videre mener jeg væk fra din hjemmeside og allerede på vej til at finde noget bedre. Det er derfor vigtigt, at du i starten af din SEO tekst fanger den besøgendes interesse.
Der er mange måder at gøre dette på, og der findes ikke en rigtig eller forkert måde. Sagen er bare den, at når din målgruppe læser det, skal de have lyst til at læse videre. Det kan du gøre ved at lave en fængende intro, som måske er sjov og giver dine besøgende lyst til at fortsætte. Din intro kan også indeholde et scenarie, som den besøgende kan nikke genkende til. Det kan give dem lyst til at fortsætte deres læsning. Det kan også være en intro, der relaterer til søge-intentionen, så din læser bare er nødt til at læse videre, så de kan blive klogere på det, de søgte efter.
Der er to termer, der hedder “Above the fold” og “Under the fold”. Above the fold er den del af siden, du ser, inden du scroller videre ned. Alt du ser, efter du har scrollet en gang, kaldes under the fold. Dit above the fold – hvad enten det er tekst til et blogindlæg, et billede til forsiden på din hjemmeside eller noget tredje – er det vigtigste. Det er her læseren på et splitsekund vurderer, hvorvidt de har lyst til at fortsætte deres læsning eller om rejsen slutter, inden den overhovedet er gået i gang.
Behag Google med relevante overskrifter
Denne del er specielt ideel og vigtig for dig, der skriver lidt længere tekster som f.eks. til kategorisider eller blogindlæg. Det er nemlig her, du har mulighed for at gøre endnu et godt indtryk på Google med relevante titler i dine SEO tekster. Jeg vil dog kun komme ind på selve relevansen af titler og overskrifter, så vil du rigtig gerne vide mere om title struktur – som desuden også er super vigtigt at have kendskab, så må jeg endnu engang lige henvise dig til Benjamins, Head of SEO hos Asento, blogindlæg her: Den ultimative SEO guide.
Det er nemlig sådan, at relevante titler og overskrifter faktisk kan gøre en forskel for læseren, men i særdeleshed også over for Google.
For Google
Når du gør dine overskrifter og titler relevante i forhold til din SEO tekst, så hjælper det blandt andet Google til at finde ud af, hvad din tekst omhandler og hvilke ord samt søgninger den bør findes på. Det er derfor ultra-vigtigt, at dine titler faktisk har relevans for det kommende afsnit af tekst, der kan læses efterfølgende. Så ja, de helt rette titler og overskrifter kan bidrage til en bedre ranking på Google.
For dine læsere
Titler og overskrifterne er mindst lige så vigtige for læserne – for lige som Google skal finde relevans i mit blogindlæg omhandlende SEO tekster, så bruger læserne også et par sekunder på at skabe sig et overblik over, hvorvidt teksten overhovedet er relevant for dem. Og netop derfor er relevante overskrifter alfa omega, så læseren hurtigt kan skimme teksten og danne sig et overblik.
Interne links er et absolut must
Linkbuilding er et velkendt ord for de fleste. Det kan dog for mange være noget, der bliver nedprioriteret, da vigtigheden af, hvor brugbart det kan være for både dine besøgende og Google, sommetider bliver glemt.
Men helt kort, hvad er intern linkbuilding så? Intern linkbuilding er næsten som det lyder. Det betyder, at du i din SEO tekst kan linke til forskellige landingssider – men kun til sider på samme hjemmeside, og kun til sider hvor det faktisk giver mening. Så laver du intern linkbuilding på dit eget website, så linker du altså kun til andre landingssider på din egen side – deraf kommer navnet internt linkbuilding.
Men kan jeg så bare smide et link til en anden landingsside, lige når det passer mig? Det kan og bør du selvfølgelig ikke! For lige som med alt andet, når det kommer til at skrive gode SEO tekster, så handler det om at gøre det naturligt og så det giver mening. Det vil altså sige, at du bør benytte dig af linkbuilding, når det giver mening.
Når intern linkbuilding benyttes korrekt hjælper det de besøgende med at navigere rundt på din hjemmeside og finde relevant information, som i høj grad bidrager til en bedre brugeroplevelse for dine besøgende. Det er det, fordi du under hele den besøgendes rejse hjælper med at gøre relevant indhold tilgængeligt og så det kun er ét klik væk fra, hvor de allerede er. Desuden bidrager det i høj grad også til, at den besøgende bliver længere på din side og at din bounce rate mindskes.
EEAT for the win
Erfaring, ekspertise, autoritet og troværdighed – det er EEAT i allerfineste form. Nej, jeg ved det godt. Det var ikke super forklarende. Lad os prøve igen!
Ligesom at vi ikke spørger tilfældige mennesker til råds om specifikke ting, fordi de simpelthen ikke udviser hverken erfaring, ekspertise, autoritet og troværdighed, så gør det sig også gældende for potentielle besøgende, der bruger søgemaskiner til at finde frem til konkrete svar. Det er derfor vigtigt, at din tekst og hjemmeside udstråler EEAT.
Der er forskellige måder, hvorpå EEAT kan implementeres. Det kan blandt andet være ved at bruge eksempler, der bekræfter nogle af de ting, du har haft med i din tekst. Det er specielt oplagt, når det kommer til at skrive SEO tekster i forbindelse med et blogindlæg. Det kan også være i form af Trustpilot-anmeldelser eller kundeudtalelser, som gør, at din side generelt udstråler erfaring, ekspertise, autoritet og troværdighed.
Gør din tekst letlæselig
Tro det eller ej, men vi er kommet til det sidste og 10. punkt på vores liste over, hvordan du skriver en skarp SEO tekst, der skal rangere i toppen. Jeg har gemt en af de lidt lettere hertil, så vi kan slutte af med noget forholdsvist let og forståeligt. Emnet er: Gør din tekst letlæselig. Det er så simpelt, som det er sagt. Det handler om at gøre teksten letlæselig for dine besøgende, så de har lyst til at læse det hele – også selvom det måske er en lang tekst som dette.
Men hvordan gør man så sine SEO tekster letlæselig? Det kan man gøre på mange måder.
En af måderne er, hvordan du skriver på. Er sætningerne lange med indskudte sætninger hele tiden – og uden et eneste komma eller punktum? Så kan det godt blive lidt hårdt for hovedet at blive ved at læse, da det simpelthen føles for indviklet.
Så hold dine sætninger simple og sørg for, at du får brugt komma og punktum de rette steder.
Det klassiske eksempel på, hvorfor komma er så vigtigt.
Vil du sikre dig, at din tekst er letlæselig, kan det være en god ide at putte teksten væk for en stund og så komme tilbage til den med friske øjne. Er der så steder, hvor du kludrer i ordene eller formuleringen, så skriv den del om. Jeg kan nemlig garantere dig, at hvis du snublede over formuleringen, og det endda er dig selv, der har skrevet det, så gør de andre læsere det også.
Dog er det ikke kun via dine formuleringer og brugen af korrekt komma, at dine tekster bliver mere letlæselig. Det handler i høj grad også om at gøre teksten letlæselig for dine øjne – ikke kun din hjerne.
Det kan du gøre ved blandt andet at sørge for at lave linje hop og dele din tekst op i afsnit, så der er lidt luft mellem afsnittene. Ligeså kan gode overskrifter der er iøjnefaldende også bidrage til at gøre teksten letlæselig, da det gør det overskueligt for øjet.
Så lad os slutte af med en lille test – for ja, jeg er endelig ved at være ved vejs ende 😉 Hvilket af nedenstående eksempler er rarest at læse for dig?
eller
Jeg håber, du er blevet klogere på, hvordan du kan skrive de bedste SEO tekster, som både Google og din målgruppe vil elske – hvad enten det er et blogindlæg, en kategoritekst eller noget tredje.
Skulle du sidde tilbage med nogle spørgsmål til noget af det, du lige har læst, så er du mere end velkommen til at skrive en kommentar nedenfor.
Skriv et svar